About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Wednesday, October 13, 2010

Siren

Jumaat lepas
dalam perjalanan ke KL
Sis3 buka cerita
Kisahnya di pagi hari
tragedi bukan pilihan hati
dalam gerak perlahan
dia terdengar bunyi-bunyian



sudah ada yang di depan
bising sungguh kedengaran

tiba2
'motosikal, sila beri laluan, sila beri laluan'



rupa2nya abang baju biru di belakangnya
cuba mohon laluan
dan
bunyi2an adalah untuknya

*tkejut beruk dia. ini rupa beruk yang tkejut, bukan sis3*

tersipu-sipu dia menepi
rasa malu sendiri



ehhehehehee.....
pengajaran ayat:
bila ada bunyi siren kecemasan, sila pandang sekeliling, manalah tahu kenderan bantuan itu berada berhampiran anda.



Jangan lupa yer semua, bila ada bunyi tu, pastilah ada yang amat memerlukan... bertimbangrasa dan peka lah pada persekitaran






:: sebagai insan yang pernah berkhidmat ngan pemberi bantuan, sangat annoying bila pemandu tidak peka, dan amat ngeri bila berada di sebelah pemandu yang memandu di lorong bertentangan... ::



*pic from uncleGoogle*

13 comments:

Erina Asmawani said...

saya pernah jadi cam ni..siap polis potong depan saya sebab nak suruh sy ketepi bagi laluan..ingatkan bunyi ambulan..haha

gadisBunga said...

pernah dicocok moto polis. igtkan dah nak kena saman sebab laju. rupa2nya ada kete vvip nak lalu...huuu~

zonaku said...

erina:
hehehee..... sabo jerla...
alert sket yer lps ni

gadisBunga:
lenkali alert ya.... hal penting gak la tu.. takut kalai lambat kang ada kene serang dalam perjalanan

Masy said...

hahahaah mmg penah nmpk gak stail2 gitu. sibbaik stakat ni aku blom penah kene, nmpk sgt aku alert. muahaahhah perasannn

zonaku said...

heheheee..... perasan!

ber_u_wang said...

tahap prihatin rakyat malaya masih rendah lagi.. tapi kalu accident ramai yg tengok dari beri bantuan..

zonaku said...

ber_u_wang:
setuju! macam kes ahad lepas.... tgk la berapa ramai y amik video n berapa ramai y benar2 hulur bantuan

syah shah said...

so far alhamdulillah family aku semua peka dengan hal-hal beri laluan ni...

tapikan, ade sekali tu aku dalam keta nak pi UMMC, berenti kat traffic light... Datang ambulan dari belakang, tapi dia masuk lane sebelah lagi laa... Kete depan ambulan tu nak bagi laluan memang kena jalan terus takleh ketepi, tapi disebabkan laluan bertentangan langsung tak kasi can nak jalan, ambulan tu pun sangkut gakla kat situ lama gila sampai lampu hijau... huhu~~

me3n said...

biasanya Menteri nak lalu tuh heheheeh..

Ku Tak Sempurna said...

opocot!!!

aku paling takut bunyi siren...

..
.

aku serta merta akan ke tepi.. tak kira la dr arah mana dtg siren tu.. tndkn refleks..
:D

zonaku said...

syah:
heheheeee..... mungkin kurang kritikal kot kes tu... kalau dia sekadar siren. ni kalau sampai dia guna speaker..... melampau kalau x alert lagi....

zonaku said...

me3n:
kalau menteri pun kene gak bagi laluan, kang kalau kene tembak, leceh nk kene buat pemilihan semula apa semua... buang duit

zonaku said...

KTS:
bagus laaaa....... jangan kurangkan alert ko tu

Followers