About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Monday, April 4, 2011

Hati Aku.......

........ rasanya dah jadi sangat tisu. Bukan lagi si 'kental' macam yang digelar dulu.

bloggers yang rapat dengan aku di blog, (alam nyata lain kira yer..) rasanya dah sangat kenal dengan cikPuteri, buah hati pengarang jantung aku tu.


ini kisah berkait dia lagi. dulu, aku uruskan sendiri urusniaga pembelian, sewa-beli dengan dealer. tiap tahun, pembaharuan insurans dan roadtax semua aku uruskan sendiri. ya, yang lelaki, mahu kata aku terlalu independent, silakan. itu aku! x pandai nak minta tolong, paling2 aku hanya akan minta tolong berikan aku nombor untuk dihubungi, lain2 aku yang uruskan.


kali kedua kemalangan pada Ramadhan lepas buatkan aku sangat sakit hati. IKHLAS dari hati aku, andai kata aku berjumpa lagi dengan pemandu bodoh itu, haruslah aku belasah dia, samada kata2 atau fizikal.


minggu lepas aku ke perodua Bayan Baru (kan aku dah kembali ke kampung halaman). petugas sangat menyakitkan hati. aku katakan aku mahu mahu melanggan insurans UniAsia. katanya, bertukar dari Etiqa ke UniAsia sangat rumit prosesnya. (aku anggap dia x mahu aku jadi pelanggannya)


ada sedikit kekeliruan di situ. dari surat notifikasi yang aku terima, NCD aku 0%, dalam cover note Etiqa 55%, dan selepas ejen di perodua (Agensi Duaria ker Jutaria entah, aku x pasti sangat) tu check, katanya NCD aku hanya 45%. aku disuruh pastikan semula dengan etiqa sendiri. juga tentang geran kereta yang masih bersama bank. disuruhnya aku pergi ke Kajang untuk renew roadtax. ya... aku akui... aku BODOH sekali. tak tahu apa2 urusan pembaharuan itu.


jadi aku hubungi ejen Etiqa aku, bertanyakan status NCD aku. sepatutnya NCD aku tiada masalah atau penurunan.


dan siang tadi, aku hubungi seorang lagi ejen yang kawan aku kenalkan, juga wakil UniAsia, katanya, NCD aku 0% disebabkan kemalangan itu.


jadi..... bayangkan sakitnya hati aku disusahkan oleh pemandu yang itu. Ya....... ini ujian ketabahan hati dari Allah. aku redha... tapi disebabkan ketidakpandaian dia, aku teraniaya. doa aku.... kesusahan aku ini, berlipat ganda susah untuk dia.


iya........ aku insan biasa.... aku mungkin kasar, vokal, lantang..... aku juga punya hati yang sangat tisu tahu!


mohon, mohon sangat2, sesiapa yang mengenali pemandu bodoh itu, katakan padanya, sila nyah dari jalanraya andaikata kewujudan di jalanan itu sekadar menyulitkan orang.

juga, pada ejen insurans, pelanggan anda tidak membayar menggunakan dedaun yang dikutip di tepi jalan.

pada yang ingin memberi komen, harap ingat, hati aku sangat tisu sekarang......


my own,sweet, nice personal bubble are suffocating me now....

14 comments:

julietchun said...

bertenang dulu.

zonaku said...

ni bertenang la ni...

Miecyber said...

Bersabarlah yer....
Pasti ada hikmah di sebalik kejadian ini..

" Say No " Loji Nuklear Di Malaysia

PnConfused said...

ala kwn aku nih... meh sini mehhh, mkn roti dgn imannnn

zonaku said...

Miecyber:
yup... tgh bersabar la ni

hikmahnya setakat sekarang ialah aku menjadi seorang y lebih sabar....

zonaku said...

imannnn... simpan sket roti tu untuk acikk... jgn mkn semua! nnti acik belanja iman takoyaki nak?


umi soh dia beli sdr.

syah shah said...

kalau kita kena menanggung akibat dek kerana perbuatan orang lain memang rasa sakit hati tu adalah extra melampau sampai tak buleh nak describe... rasa nak cekik-cekik je orang tu pon ada...

words are easier said than done, tapi aku tetap cuma boleh kata, sabar, pasti ada hikmahnya, insyaAllah... :)

zonaku said...

itu la........

nak melampiaskan rasa adalah amat susah....

ko baik sket la dr aku.. aku nak nyahkan dia trs dr muka bumi, supaya x susahkan org lain dah.. kejam kan aku?

ckLah said...

Moga sejuk hati mu....selepas meluahkan di sini.

zonaku said...

itu harapannya....
terima kasih sebab memahami

syah shah said...

tak cukup kejam tu... kalau nak kejam, kena sertakan sekali cara-cara zalim untuk menyahkan beliau dari muka bumi ni... haa

bukan takat kejam dah tu, siap sadist lagik.. haha~ :P

zonaku said...

ko mmg terbaik la!

aku yang baik2 ni nk jadik zalim, ko trs promote ke sadis!

haha~

en_me said...

nyamfahh kanns.. uhuhu

zonaku said...

en_me:
sangat!

Followers