About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Tuesday, February 8, 2011

Kisah Cuti 4 Hari = Part 1

Salam buat semua,

iya....... aku cam jakun sikit ngan cuti y panjang aka long weekend. dulu, cuti panjang aku adalah cuti y aku campur adukkan annual leave, public holiday yang tidak besar (kecuali hari raya) dan hujung minggu yang tidak bz, dan aku balik kampung! adalah dapat dalam seminggu kot. sekarang aku duduk di kampung, bekerja 5 hari seminggu. so faham2 sajalah kejakunan aku, jadi ketawalah andai itu perasaan korang. aku x marah.

sebenarnya dah beberapa kali aku bertuah mendapat long weekend since aku tukar kerjaya. masa krismas, pun aku cuti panjang. cuti tahun baru... serentak dengan cuti peristiwa... mmg la aku bercuti. kali ini CNY. welcoming the year of golden metal rabbit.

Hari Pertama: Khamis, 3 Feb 2011.
disebabkan aku sekarang sangat susah mahu lelap, jadinya aku akan menonton di lappy sampai terlelap. then aku akan bangun n offkan. nk buat macam mana. dah macam2 aku cuba. still susah mau lelap. even hari bekerja pun aku still susah nk lelap.

okey, abaikan.


so bangunnya aku pagi khamis adalah sangat lambat. lepas 9 setengah. yaaaa..... so not me! turun saja, sis2 n sis3 tgh berkolaborasi memotong sengkuang cina untuk buat kerepek. ntah apa spesis ntah. hanya ada di pasaran masa musim thn baru cina saja sengkuang ni. turun tanpa spek mata.. aku nengok saja laaaa..... sis4 kerja, buat OT.
so, kesimpulan: seharian aku hanya duduk tgk tv.

petang, farah sebuk nk keluar, so parents dia bawa ke QBMall. sunyi la pulak sebab cuma tinggal kami berempat. bro3 ke pulau aman, untuk memancing bersama kawan2 dia. memula malas dah nk dinner. then tetiba sis3 panggil kata mak ajak p makan kat Kapitan. mak nak makan tosei!

bersiap, kami pun ke sana, call sis2, x angkat pun, ingat nk ajak join sekali, sebab depan QBMall saja. sampai saja sana, kedai penuh! y berdiri menunggu pun masih ramai.

terpaksa kami tukar haluan. pikir punya pikir, ke Kayu Nasik Kandar saja sudahhh.. dekat, nak ke town, aku adalah gagal dengan jalan, kene harap diorg tunjuk arah. sampai Kayu, orang ramai beratur nk makan jugakkkk.... x pa la, sis3 n sis4 beratur nk beli nasi kandar, aku n mak ke dalam cari tempat duduk. sesak tapi nasib baik dapat tempat. mak makan tosei, aku roti nan. personally, aku lebih sukakan roti nan di sini compare dr Kapitan. tapi sedap lagi mint sauce di kapitan.


pastu pasal sos pudina tu, mak kata kalau aku nk belajar, kawen la ngan anak mamak nasik kandar... huhuhuhu~ sian aku.. kang hari2 kena makan nasik kandar... aku x mo laaaaa....

then, sis4 kata, ada pelanggan y oder dr mamak untuk nasik kandar n bercakap cam pun slang luar... alamat kene ketuk laaa.... petua: untuk makan nasik kandar, sila ke tempat dia hidang lauk2 tu.. pilih lauk apa mau, n mintak kuah campur! kalau x, mmg x sedap! unless ko mmg la alah tahap gaban.


dah gendang gendut tali kecapi, kenyang perut, kami semua pulang dengan suka hati.
sampai rumah ini dua budak ada projek!


Nampak sedap.... n tetiba rasa bersalah.... makan sedap2 x bawak diorang



15 comments:

Masy said...

aku x reti mkn nasik kandar. i mean, nk reti rasa sedap nasik kandar. ekcely nasik2 mcm beriyani, nasik minyak tu sume aku mmg x pandai nk tau yg mana sedap mana tak. bedal saje. heheheehhee

zonaku said...

heheheee. x per la juga sebab ko bukan org penang




aku ni bahan kutukan ni tau!!!! kira aku bawak ke mana jer nanti ko x leh nk komen byk ler kann... yeay!

Linglung said...

weekend ni gua nak ke penang..tolong bagi tips makan nasi kandar sikit supaya sedpa dan tak kena ketuk.

zonaku said...

arrr????

alamak.. x pandai sangat. tp sampai nnti calling2 la.

syah shah said...

aku order nasik kandar selamba je kuah kari ayam saje, ayam goreng & sayur kobis... lain takmo...

sedaaaappp je aku makan... kih kih kih kih :P :P

zonaku said...

syah:

heheheeee... itu sangatla x sedappp bagi tekak aku

Super Nia Hana said...

nak megiiiiiiiiiiiiiiiii

PnConfused said...

ptg khamis tuh kami lepak Qbay gak.. tp kt pantai.. gila ramai org, yg geng2 beraya pon ada.. heran aku....

aku suka nan kat kapitan... ermm... yummy!

zonaku said...

hanna:
sila ke dapur rumah anda!!! aku pun lum makan megi ni..

zonaku said...

pehal x lajak ja mai rumah??????


sah2 aku ada ja kat rumah.


percayalah, nan di kayu lebih sedap dr kapitan. sila cuba

PnConfused said...

kami pi dh kul 7... nak ligan maghrib plak, bdk tecik plak tidoqqqq.... mula2 igt nak pi hoyeh2 kt qbay kat sunsen kaaa... dia tidoq. terus kensel...

syah shah said...

mane ni sambungan? aku dah berkobar-kobar nak baca dah nihhh~~ Hohohohohoh :P :P

zonaku said...

syah.. part 2 kan dah ada tu???????

syah shah said...

aku tersilap klik ruang komen daa... hahahahahah :P :P

Aku nak part 3!!

Ku Tak Sempurna said...

percaya tak? tahun lepas adalah pertama kalinya dlm seumur hidup aku tgk nasi kandar dan merasa nasi kandar. tu pun kongsi 3 orang. ibu, bapa n aku
.
.


ermm... lepas tu dah tak teringin. kurang gemar. :D

Followers