About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Thursday, July 1, 2010

Ladies Coach

ari tu....
aku naik bas blk dr kg... kata esoknya ada interview kannn..
ms dlm bas.. pikir semula,
malaaaaaaaaaaaaaaasnya nk naik public transport. huuhuhuhu!

tp disebabkan aku sampai kl time org keje, pastu la x sesak. kalau x, mau gak aku tgu org tu dtg dr JB semata2 nk amik n antar aku blk rmh.. gila kejam kan nk buat cenggitu kat kawan sdr.. kalau BF, aku paksa jugak... hehehhehehheee

dah la aku naik bas double decker.. ada gayat di situ. penin sket time turun. then stesen ketapi KL ada perubahan sket rupanya... stesen tgu komuter dah dialih ke tengah. ha ko! manjat tangga la aku..... mengah siot!
then tgk ada area menunggu Ladies Coach. YEAY!!!! ada peluang naik! pe lagi, x mo la lps peluang.

skali, coach sampai jer.. ada sorang mamat keluar! AIIIKKKKK!!!!! aku salah baca ker????? tengok balik.. betul la... masuk jer ada lagi 2 mamat berdiri... eh diorg ni buta huruf kot! pompuan2 kat sekeliling diorg tu lak RELA jerrrrrr....

ada satu pakcik ni duduk... pun aku heran... tetiba ada satu lady jerit, 'helo, ini for ladies jer la... u guys go to next coach!' mat bangla ker nepal ntah, tu pun gerak ler... y melayu tu wat pekak jer... maybe dia x paham bahase inggeris.. maklumla dia kan melayu. elok jer mata dia singgah kat aku, aku bg isyarat tgn soh dia ke coach y lain... hehehehheee.... br berani! td maybe sb penin kot. then bila kat KL sentral, ada inspektor msk n soh pakcik tu alih coach. LEGA!!! ini br ladies coach.. sbb semua ladies. bau pun selesa sket.
sampai stesen mana tah, ada lagi 3 lelaki masuk. nak ajer aku check, diorg ni ada 2 kemungkinan jer..... BODOH n x TAHU peraturan atau SENGAJA BUAT BODOH!

dan sekali lagi, aku blame wanita y berada di sekitar diorg. TEGUR LAAAAA.......! dah diberi keistimewaan x nak pertahankan..... pastu bila x ada, asyik la komen kene raba la, bau busuk la... kena himpit la.... lelaki tu gatal la, itu,ini.... tp bila ada LELAKI masuk ke coach y khas untuk pompuan, korang biar jer... xkan la aku y duduk jauh nk jerit2 x kasik lelaki masuk. sungguh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........
sampai kajang, ms aku nk keluar, ada lagi lelaki nk masuk coach tu, kene sedas ngan aku, 'jgn masuk, ini untuk ladies sj....' then aku bg isyarat tangan soh ke coach sebelah, trs dia marah, 'hei jgn halau la..... lu bukan inspektor pun. jgn halau2 org laaaaa'
aikkk marah?
aku wat pekak jer.... aku bukan buat cam halau ayam pun.... dah termalu la tu... heheheheheh.....
so, pesanan aku pada perempuan2 yang menaiki ladies coach, bersama2 la pertahankan, jgn kasik lelaki masuk. ini tanggungjawab sosial kita. sama2 jaga yer...

n aku rasa la..... notice n sticker ladies coach tu perlu guna few tone of pink. soft pink tu mata lelaki x leh baca. campurkan shocking pink as border ker apa ker... then guna wallpaper pink, iklan semua on ladies. ini aku tgk iklan board tu semua kosong jer.... adei la....

inisiatif dah ada, tapi pelaksaan n penguatkuasaan kurang la..... kerjasama pengguna juga perlu.
.

33 comments:

Catwoman said...

Salam Zona.....

Sama2 kita jaga k`selamatan diri supaya takde yg amik k`sempatan.
Zaman skrg even canggih & moden, tapi mentaliti masih "kabur dan b`kabus".

Ada yg sanggup m`biarkan diri d`raba2 lelaki. Ishhhh, please la, women out there!! It`s not a joke......jgn biar org amik k`sempatan pd tubuh badan kita. Itu kan harga diri dan mahkota kita yg tiada gantinya.

Awak, semoga b`jaya ye. Whatever job you have.....sy support awak.

:)

zonaku said...

thanx zyma...

ber_u_wang said...

uncle dah tua tak leh naik ladies coach juga ke...?

zonaku said...

blh........ apa salahnya.....


sila tukar jantina yer...!

Masy said...

ataupun.. klu tjumpa, bole la kita pelawa 'nak lipstik tak bang?'

hahaha

zonaku said...

hahahahahaa......


ko gamak ker nk kasik dia pinjam?????

Yunus Badawi said...

Tanda semua dalam bahasa inggeris ke? Mungkin tulah sbb org kurang faham

zonaku said...

x la...
bahasa melayu, inggeris, tulisan cina, tamil.

tulisan jawi jer xder.....

Ku Tak Sempurna said...

alaaaaaa... klu lelaki pun boleh masuk, lebih baik takde ladies coach... tak nmpk pun keistimewaannya.


.
.

patut kena ada yg pantau kaan

zonaku said...

iya la..... pantau blh la sesekali...

tapi y pengguna kene la jugak main peranan. ko biarkan jer ke lelaki naik ladies coach tu????

pikir balik ler sebab ko naik coach tu kann.... kalau x, baik ko naik jer coach biasa jer

syah shah said...

komen yang sama cam akak aku yang hari-hari naik komuter pi balik keje...

itula kan, bila takde, cakap macam-macam, bila dah bagi, takmo plak dipertahankan...

patutnya satu coach tu dicatkan terus guna kaler pink, barulah betul betul TERANGGGGG~~~

zonaku said...

haah.... akak ko ada tegur x lelaki y masuk coach tu????


kalau dia pun diamkan jer...
kurang la bermakna sungutan tu...

julietchun said...

tak best la kalo lelaki buleh kuar masuk gitu, ingatkan betul2 ladies coach.

zonaku said...

itu laaaa... pengguna wanita lak diam jer.... cam itu coach biasa!

DrSinga said...

hisyyyy....
apasal depa diamkan....
takut??
geramnya....
.
ke...memang lelaki yg masuk tu bukan lelaki sebenar..??

zonaku said...

x tau la plak doc, tgk siap berjambang bermisai, kopiah, x der la plak nmpak bentuk breast of figure body pompuan.

asli lelaki semua, halkum ketara...

bukan juga dua alam...

Mr PenyuBiru said...

maybe org tu reti baca jawi jer kut.hehe..

buatlah undang² ape pun jika takde penguasaan tak guna juga.

zonaku said...

haah...

itu la.... dah tu x ada orang nk ikut...

pakat x reti bahase

HEMY said...

kalau time mmg ramai guna takpe kot.aku cuma concern...ramai org guna..laki pn ramai..then pompuan pny coach kosong..takkan la kami still kena berhimpit...

tp susah gak nk tego..kang kena pukul plak..skang kan makin ganas

zonaku said...

kurang bertamadun la kalau tegur kesilapan sendiri pun nak memukul.....

x akan kosong nyer la coach tu...... time peak pasti wanita x mo campur kat tren biasa

Frodo Baggins said...

kesimpulannya ...
budaya ni kene pupuk.
keh2x ... lambat sikit kot

pompuan segan sopan santun x marah
marah berapi, tp dalam hati. keh3x
betul, kalau serang laki tuh
secara berjemaah, x berani gak tuh


>>___<<


tp, dah muka tembok
nak kata camner lagik
ehkekekkekeke ... jom mkn ceklet.

zonaku said...

cekelat???????????????????????

nakkkkkkkkkkk!!!!!!

en_me said...

semua bau ladies selesa kannnns.. ehehe

zonaku said...

mostly compared to guys la en_me....

Hamizah said...

salam kenal,

Nak juga rasa naik ladies coach nih..bila la dpt..

zonaku said...

salam,

peluang pastu ada.....

Meysha Lestari said...

Ktm tuh ke?
saya pernah dengar katanya Malay lady tak suka di diskriminasi.. tak nak di bedakan... nak same2 selalu dgn pria....
So itu kabar burung ye?

Alhamdullilah... ternyata :)
Salam..kenal..
nice blog

zonaku said...

Meysha:
KTM perkenalkan satu gerabak khas untuk wanita sekarang. itu saja saya boleh ulas dr komen awak sebab saya tidak faham bahasa yang awak gunakan. bimbang tersalah beri anggapan. tidak saya sangka ada pembaca bukan melayu malaysia kunjungi blog ini.
terima kasih atas kunjungan, jangan serik berkunjung ke sini. salam kenal

ckLah said...

...benih degil tu!

mamawana said...

Salam ziarah

Mamawana visit :-)

Bagus tu ada coach for Ladies. So, terelamat lah dri bau hap..k bangla ka, myammar ka...apa2 ka..Nanti satu coach Ladies bau wangiiiii ihiks.

Meysha Lestari tu...salam burung..apoko bondo eh? Enggak ngerti.

zonaku said...

ckLah:
amboi! salahkan benih tu..... itu bg sy self concious. ni kategori katak dlm gelas.. dia tgk jer....

mamawana:
terimakasih..... harapnya la.. but bak kata en__me, mmg la akan ada bau.. tp better la dr kene impit ngan mat2 y seangkatan y berbau tengik tahap kene cuci kapur barus kannnn

Linglung said...

haha..sian mamat tu kena sound tepek dgn lu!!

zonaku said...

linglung:
naseb la kann.. aku menegur atas sebab kebenaran jer....

nyampah jantan budus camtu... x hormati hak wanita

Followers