About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Friday, August 7, 2009

penyakit femes

di masa wabak sekarang sangat berleluasa, aku x rasa rakyat Malaysia sangat peduli tentang penularannya. as for me, since persekitaran pekerjaan aku memang sangat mendedahkan aku dengan pandemik ini, so aku yakin aku peduli

cumanya, andai ada antara korang yang mampu mengelakkan dari mendedahkan diri dengan sengaja, sila berbuat demikian. fikirkan andai korang mempunyai virus itu dan badan korang mempunyai sistem imun yang kuat, tapi disebabkan kurang kesedaran diri, korang telah menyebarkan virus itu pada anak saudara kesayangan korang yang berpenyakit paru - paru atau asma. korang penyumbang pada punca kematian dia ~ nauzubillah

hari rabu, dalam perjalanan aku ke lokasi sukan mingguan, aku terdengar dialog pemanggil di HotFM, jam lebih kurang 6.25petang. pemanggil kurang sihat, dan telah di syaki mempunyai jangkitan virus, diberi home quarantine. bila ditanya oleh penyampai, apa plan dia menghabiskan cuti kuarantinnya, dengan BANGGA dah gembira, dia menyatakan dia nak ke cinema menonton GI JOE. aku hanya mampu mengutuk dalam hati, penyampai sangat terkejut!

ini rupanya mentaliti rakyat Malaysia!

teringin aku andainya benar dia berpenyakit dan dia benar2 pergi ke tayangan itu, biarlah kekasihnya atau anchor hidup dia pun sama mendapatnya dan terlantar dalam keadaan nazak, akibat dia yang tidak bijak! bukan aku busuk hati, tapi kerjasama mengurangkan penularan adalah amat diperlukan.


khamis, aku dapati, ada arahan terbaru dari kementerian, kanak² di bawah usia 12 tahun dan warga emas or manusia berpenyakit, tidak dibenarkan melawat pesakit di hospital. arahan yang memang ada cuma tidak pernah dipraktikkan dengan tegas dan betul.

~ aku belum sembuh, tapi berkurangan.... the proposal, GI JOE, Public enemy- perlu aku laburkan duit membeli DVD nya nanti~

14 comments:

fae said...

dah tu, apa komen penyampai radio? tak kasik nasihat skit ke?.. huhuhu..sedih masih wujud manusia camni di dunia yg serba moden, dimana maklumat boleh diaccess dimana2 jua.

ku tak sempurna said...

tu namanya pentingkan diri sendiri!!! eeeee... ada gak org camni... mmg nak kena!!

momentinlife said...

tp DJ tak kasik kan.. last2 dia tak jd tgk... aku ade dgr gak tu.. mmg time tu rasa geram gk ngan pompuan tu... hurmmm!~

syah shah said...

ehheh, memang nak kena itu orang... dah kata kena kuarantin, lagi mau berjalan-jalan merata... Iskkkkk...

Moh kita sekeh pale lutut dia moh... Heh.

Masy said...

ape laa ngoknye budak tu isk2

julietchun said...

elok injek racun rumput je kat dia

Mr PenyuBiru said...

aku bangga dengan caller tersebut. sebab dia membuktikan yang maklumat yg diwarkan² di media tidak semua difahami oleh orang awam.

Jard The Great said...

aku sokong dgn kenyataan penyubiru.. ramai tak tau lagi pasal H1N1 dan betapa bhynya penyakit ini.. huhuhu..

eddie dewanaga said...

kita perlukan kuasa pencegahan yg efektif...

John Iverson said...

Biasa la tu.... tp seharusnya kena ada kesedaran tu... itu yg rakyat Malaysia kurang or xde langsung haha

INTAN said...

aku rasa pendedahan dh ckup byk d berikan ttg penyakit ni..adalah tidak adil nk salahkan pihak berkuasa ...aku rasa, kesedaran kita sndiri yg kurang....antara nk ambik tau dgn idak....sedang2 gitew

zonaku said...

fae:
depa soh jgn keluar ja.... tp leh caya ka org x dak akai camnie?

KTS:
kena apa? tembak???

momentinlife:
mg la.. tp manusia camni ko caya ker??? ingat dia punya nk seronok jer..

syah:
moh ler kita sekeh secara berjemaah

zonaku said...

masy:
sangat ngok!

juliet:
errr... td aku terima cadangan tembak jer manusia camtu.. ini dr mulut org profesional tau! hehehehehe

encikPenyu & Jard:
menunjukkan kebodohan tahap maksima bagi aku.... x ikuti perkembangan semasa n x amik peduli apa y terjadi di persekitaran. zaman sekarang, maklumat di hujung jari... or maybe dia guna internet sekadar cari boifren, aku x tau la kan..

zonaku said...

eddie:
nak efektif mana lagi? cara penularan virus dia mmg mudah & ssh nk stop, up to individual to maintain personal hygiene to reduce personal risk

john:
some people just don't bother!

intan:
thanks!

Followers