About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Thursday, May 7, 2009

Mother's Day


10 Mei 2009 Ahad nanti
sambutan Hari Ibu

ini bouquet dr SIL buat Mak
yang di berikan masa holiday minggu lepas
buat semua blogger y merangkap ibu
Selamat hari Ibu
semoga kalian dianugerahkan dengan anak² y soleh n solehah
******
Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... Mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
(tapi aku tak tau apa makanan kegemaran mak.. sedihkan???)
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku.... mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak
(insyaAllah.. tp setakat ni mak mmg akan kenal pilihan aku, kalau mak kata lulus, then aku senang ati.. cam dulu, awal² mak kasik syarat.. tp dah mg bukan jodoh kami)
*********
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
*************
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu"
Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
notakaki: kasih & pengorbanan ayah juga kami sanjungi

15 comments:

Mr PenyuBiru said...

mengapa hari ayah dilupakan? huhu..

zonaku said...

bulan mei hari ibu

hari bapa bulan jun nanti.. sabar sket blh x?

HEMY said...

uuuu..syahdunyaaaa

HEMY said...

aku nk tmbh..bila nk mencarut..sebut ****mak!! ahahahaha

eddie dewanaga said...

kasih ibu membawa ke syurga...

zonaku said...

HEMY:
woi...... x baik tau mencarut.. kalau nk jugak, sebut la 'barang' ko sdr... jgn sebut org punya!

ampeh!

eddie:
setuju!

syah shah said...

sedang berfikir nak buat apa untuk hari ibu nanti... sekali selebret ngan besdei mak aku... Heheheheh :D :D

tumpang lalu jap...

Penyubiru: ntahnye, tak nyenyabo... tunggu la bulan depan... Chittt~~~ Hihihihihihih :P :P

ku tak sempurna said...

errr.. aku nak wish Happy Mother's Day kat ko...

sesuai tak??

bilakah masanya yg sesuai?? akan datangkah?? hikhikhik

zonaku said...

syah:
ko anta la dia p spa.. massage.. mesti dia suka....

hehehe.. tima kasih, encikPenyu tu mmg x sabo, ker dia tatau sambutan hari bapa dalam bulan jun?

KTS:
ucap jer.. aku pun kategori mak gak, MAK SEDARA & GOD MOTHER!

n bekas mak tiri! kekekekekekekkekeeeee!

Jard The Great said...

aku rindukan maakkkkk!!! uhuhuhu...

Masy said...

selamat hari ibu utk sume ibu. arinie ke ah? lupe le pulok

a Q r a m said...

Oh ibu...

syah shah said...

emel aku seperti yang ko ndak... syahna_shah [at] yahoodotcom

Mr PenyuBiru said...

nnt bulan jun nnt kalu korang tak ucapkan hari bapa kat aku, siap korang! hehe..

syah shah said...

penyu : chitt... siap ugut... hahahahahah

Followers