About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Wednesday, November 19, 2014

“Run, Forrest! Run!”

OK!

2nd time register, 1st time actually join.


2010, 1st year aku balik Penang, semangat join xtvt sosial gini masih tinggi, so aku berjaya ajak semua y kat rumah untuk join. Hujan lebat awal pagi tu, kami tarik selimut dengan yakin. Race pack terbiar gitu saja. Kecuali BIL1. Dia lari sebab ada kawan2 Bro3 datang tumpang tido kat rumah n join.

Tahun2 berikutnya aku x reg dah. Semangat dah makin kurang. Adik2 aku ada y join n join.

Tahun ni, aku reg 10KM women sebab lari di Jambatan Sultan Ahdul Halim Mu'adzam Shah. Dekat sangat2 dengan rumah. Boleh jalan kaki je kalau ada stamina.
my running bib, ada running cip kat belakang

BIL1 dah capai tahap join full marathon dah. Antara kejayaan xtvt y aku kenalkan pada famili aku. Personal achievement la kiranya, sebab Farah, Sis2 dan semua adik n ipar aku pun ada join acara marathon. Berjaya memperkenalkan xtvt sihat la kekdahnya.

Persediaan aku? Snorkeling di Pangkor minggu sebelumnya. Itu saja.

Memula aku cadang nak lari ngan Farah, sebab yakin aku ada tenaga. hehehe...
Semestinya hampeh! Kami keluar dr rumah dalah 6.30pagi.

Nyampahnya kali ni running vest adalah sleeveless & sama saja semua kategori. Lelaki biru, perempuan pink. Sebelum ni, lain2 warna, plus Fun Run dapat t-shirt. Sebab tu kami semua ada baju kuning orang DIGI tu. Sis2 amik running vest aku, Sis3 pakai running vest Sis2, farah pakai running vest Sis3. Aku pakai tshirt event department aku, kaler pink, dry fit material jugak. Sis4 pakai vest sdr. Semua guna inner or tshirt kat dalam. BIL2 pun sama. Long sleeve semuanya.

Parking memang x ada. Full keseluruhan kawasan. BIL2 n Sis3 join Fun Run, akan bermula jam 8 pagi, sejam lepas kami y 10KM ni. So, dia drop kami berempat, sis2, sis4, Farah n aku. Lawaknya, kami naik cikPuteri, which is kereta terkecil kat rumah, ya... cikPuteri selalu x digunakan untuk famili xtvt dah sekarang, kapasiti kecik. Tapi kali ni sebab nak mudah parking punya pasal, kami ber6 berhimpit jugak. Memula cam x leh jalan. hehehehehe...
From where I stand before flag off.. ignore the guys, they just run, no pints or anything that kind

Start!! at 5 hours 31 min into the marathon hours
Kami lari ke starting point. Memula sekumpulan lagi, then sis4 lesap, then aku tinggal sensorang.
Mula ja, aku berusaha lari. Then sampai signboard pencawang TNB, aku dah stop lari & jalan sampai habis.

Then, aku jumpa Farah &Sis2 bergambar, pastu diorg lari semula. Katanya nk tunggu kat U-turn 10KM. Aku iyakan saja. Tetiba ada orang tepuk bahu dr belakang. Ofismate aku rupanya. Kagum aku sebab dia blh cam aku dr belakang. heheheh.... katanya sebab masa tu, kawasan tu cam lapang je, so nampak someone familiar. Tu y dia tegur. Lepas tegur, dia teruskan larian.
Subhanallah... teringat nk amik sebab Farah n mummy dia pun bergambar masa ni


x nampak org sangat, penuh sampai ke puncak sana tu dah sebenarnya

Then di kawasan toilet, ramainya y beratur. Heran aku, tgh2 berlari korang blh nk kencing? Water station pun lum sampai wei.... Aku cam dah kering air dalam badan, diorg masih ada air nk dibuang?

tetengah jalan atas Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah... ingat senang nk amik?

Nampak kepala orang sket2

ini terbaik y aku dapat, sebab ramai umat time ni...


Nampak U-Turn untuk Fun Run pun aku cam nak patah balik dah.... Niat aku dah berubah2. Sebelum amik race pack, cam x mo lari, masa nk mula, rasa cam nk abiskan dalam 1jam 30minit tu. Then tetengah jambatan tu, cam nk naik je sweeper bus, masa rasa tapak kaki melecet, rasa cam nk minta tolong ambulans, tapi last2, aku berjaya habiskan jugak. Nampak Sis3 n BIL2 lepas diorg dah U-Turn n masa kat Revive water station. Blh amik sebotol 1.5L tu kalau nak, tapi memikirkan nk mengusung, x koser la. Ramai pun y amik then tinggalkan & ada juga y amik n minum then tinggalkan semula.

Aku berjaya habiskan dalam masa 2jam 30min. Kira ok la kan... bagi seorang individu yang dah bertahun x join acara lari yang memang x diminati, plus x ada langsung persiapan. X ada warm up or warm down.
photographer cari spot. tetengah jambatan tu. kalau jatuh in between beam tu, direct dalam laut

nampak? aku hulur tangan n amik pic. risau terlepas phone pun ada time ni. 
baru blh baca. lalu ngan keta mmg x perasan pun.

damn true!

kat area ni konon dah semangat blh habeskan, padahal baru 1/3 je ni.

among the runners/participants

yeah!!!! I am that special someone! Masa ni baru U-turn, dan sangat sesak!
dah masuk ke laluan menghala ke pulau. Tu petugas medik. Ada runners y masuk ke laluan motosikal, dan kacau jugak bila ambulans nk lalu.

dah bercampur ngan 10KM men. Sebelah sana masih ada y belum sampai ke lokasi U-Turn

seronok amik view ja

membuktikan pada diri yang aku masih bergerak ke depan, kena pandang kaki!

kira dalam 2 km drive dah sampai ke area cantik tu. mencanak naik ni.. kaki macam kebas
sketttttttt je lagi! konon! Dan sejak ada jambatan ni, semua ejaan untuk Gelugor dah ditukar pada Glugor. X tahu kenapa & x kuasa nk mencari.

sampah pun direct akan ke laut.. u/p : sesiapa y habit/pernah buang sampah keluar dr kenderaan

Dah betul2 nk sampai
yeay!!! di daratan sudah!

Y merah tu finishing line untuk Fun Run, lelain hujung sanadekat khemah putih y dekat DHL tu. Sebab khemah tu untuk amik medal & tshirt finisher. Masa ni blh dengar MC umumkan apetah pasal acara penutup. Majlis di sebelah y satu lagi, belah kanan, area starting point

Arrived!

check the time! 7 hours 59 min into the marathin hours

Abes & sampai ke finishing line, beratur amik medal finisher, then mineral water INTI College y comel n amik Milo 2 cawan, amik lucky draw number then aku duduk cari adik2 aku. Sis4 call masa aku ada 2KM to go n kata dia tunggu sis3 n BIL2 kat Fun Run punya finishing line. Bila aku call, diorg otw balik ke kereta y di park kat Pen Mutiara. Suruh diorg tunggu, pass nombor lucky draw tu kat uncle mana tah (Uncle, sy doakan uncle menang something!), aku pun jalan. Masa ni, memang nyesal sebab duduk. Trs rasa x leh jalan dah. Kengkang jgn tanya.

Jumpa diorg, katanya nk tgu jap sis2 n Farah, then x jadi. Masa ni pun duduk jugak atas jalan raya. Pun nyesal sebab dah 2 kali duduk, memang haru biru la.... Sempat gak selfie seketul dua. Masa nk sampai kat diorg, pun aku rasa cam jalan x bergerak.

Tahu cemana? imagine gini, kau langkah, tapi macam kau berjalan setempat. Bila pandang kaki, baru nampak sebenarnya ada pergerakan ke depan secara fizikal, bukan sekadar dalam fikiran.

Kami mula berjalan sama2, tapi diorg dah jauh ke depan, dah amik keta n gerak ke simpang n tunggu aku. Dalam 5 minit gak kot baru aku sampai ke kereta. Then balik rumah.

Seharian haritu aku rasa kalau nk buat apa2, aku nk saja simpan kaki kat tempat lain, buat apa saja tanpa kaki. Boleh? Tapi itulah perasaannya. Dah sejuk badan, mandi, aku rendam kaki kejap dalam air suam bercampur garam bukit. Nak makan pun x lalu, Aku just makan bihun sup Sara punya. Dia minta nk mkn, tapi cumanya mengutip telur rebus saja.
yeay!

Lepas tu, semua nk rehat, baru belek tapak kaki. Ada blister kat tumit kedua belah, plus bawah jari2 kaki kiri dan kanan.

BIL1 pulak, siap pergi berurut lagi. Dia terlelap di Tol Bandar Cassia, tempat U-Turn untul full marathon. Dia habes lepas aku habes.

5 comments:

Daddy Ziyyad said...

best!!
saya mmg teringin nak join...tapi tak larat la nak marathon...fun run sudahhhhh....sebab mmg classic kat running kat bridge tu..

nak tanya, pernah tak hiking Bukit Bendera ikut jalan dari Botanical Garden? Sebab masa saya ke Botanical Garden tu, nampak ada track naik ke atas...teringin nak mencuba kalau ke Penang lagi

zonaku said...

DZ,
sila lah join 22 nov 2015.
perhatikan pendaftaran dalam bulan mac.

sy x pernah hiking bukit bendera, tapi ada kawan sy mmg agak kerap hiking situ. blh dicuba, x larat nk turun, blh guna cable car. :)

Daddy Ziyyad said...

TQ for the info!!

Nastyna said...

if i was there, surely I bersiap sedia bagi semangat kat u guys hohoho. weekend baru ni kami keluar cari something kat shopping mall, tempoh keluar dari umah sampai jejak kaki balik ke rumah adalah 4jam, and we just realised kami tak duduk langsung, menapak menapak menapak... so I cakap dah macam marathin jer kita, next year jom daftar... amboiiii hahahahaha.

zonaku said...

nas,
daftar la, blh ada alasan nk balik sini. hahahaha.... 22 nov2015

Followers