About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Wednesday, November 5, 2014

Cuti2 Malaysia Season 3 2014-Episod 1

Ya, Tahun ni saja, ini kali ke 3 kami sekeluarga berjalan2.

Each year, kami biasa akan berholiday. Walau x semua ahli join, tapi Mak akan ada.

First trip tahun ni kami ke Langkawi. Second one ke Cameron. Both happen in May. Dan kebetulan Bro1 eksiden yang diberi cuti sebulan, makanya memang meriah. Just in time kami nk ke Langkawi. Dia drive balik, & aku yang awalnya semangat waja nak naik feri dari Penang terus kansel. Sebab? Tiket Airasia n feri sama harga. So, faham2 saja.......

Semua bertolak ke Langkawi dengan flight y berbeza. Mak, sis2 sekeluarga, sis4 n Qaseh sampai dulu, naik Firefly. Then sis3 dari KL ngan Airasia. Last sekali baru aku n bro1 & SIL1 sampai ngan Airasia. Diorg ke hotel dulu ngan 2 keta, kami sampai kemudian dan as expected, aku sesat jalan gak. Walaupun kata si pemberi sewa keta, x ada orang akan sesat dlm Langkawi. Well, u r proven wrong kiddo! This Master sesat jalan tetap akan sesat! Terlajak satu simpang pun tetap sesat la kiranya kan.
Tema untuk aku

budak mengamuk dlm kedai sebab x leh lari2

anak menakan sapa la ni.......

Then 2nd trip ke Cameron, destinasi faveret sis2. Sudden ja, x ada early plan pun. Aku tgh x brp sihat tu, tetapla jalan2 jugak. Amik Rainbow hotel, sebab ada lif. Mak n bro1 x leh naik tangga. Semua agak bengang ngan aku sebab aku kata terus ke hotel. hahahahaa... dah ditanya orang y mabuk kereta, memang la nk masuk hotel terus. Kot diorg kata nk jalan2, aku OK ja. Tapi sebab diorg tanya aku. Aku la decide. 1 nite only kami kat sana.

First trip sebab bday mak n anniversary sis2, 2nd trip more to mother's day.

Then last September, dah alang2 sis2 sekeluarga nak ke KL sebab Farah n Faris join Giant Kids Run. Makanya mak beri cadangan untuk ke rumah sis3. Mak memang gitu, anak pindah rumah je, dia akan buat agenda lawat kawasan. 2 keta, kami ke Kuala Selangor. BIL3 pun amik cuti dan join sekali. Sabtu lepas kenduri rumah sepupu aku, kami terus bertolak. Selalunya kami bertolak pagi, kali ni kita bagi kelainan sket. Sampai rmh sis3 dlm kul 7pm. Mak dah siapkan bekalan, so, masak nasik ja. BIL2 masak nasik ayam haritu, so, blh la pilih, nk makan udang or nasik ayam. Juga, dengan sesuka hatinya aku telah potong jari sendiri saat nk potong roti benggali y kami bawa. Tajam tu pisau tu. Patutla mak nk beli sesangat.

Esoknya, ahad, kami ke IKEA. Mak nk beli pisau. Itu tujuan utama, lain2 kita tambah sesedap rasa. Lapar punya pasal, dan aku memang berniat nk kenalkan karipap IKEA ni pada diorg. Setel 12 biji. semua makan dan komen sedap!

Sesampainya kami ke IKEA tu, aku n mak berpisah dgn diorg sebab kami berdua sakit perut. Jamban adalah destinasi utama lepas parking. Setel urusan perut, kami cari y lain. Rupanya sis4 yang memang perut sensitif tu pun sama cam kami, tapi sebab diorg keta lain, pegi asing2 la. Keluar toilet, mak jumpa jubah lawa2 kat The Curve tu. hahahhaa.. mak aku, kalau dalam mood shopping! Dan sebagai pengiring y malas shopping, aku berjaya stopkan mak dari beli. Maaf la ya adik penjual...... Masuk IKEA, kami jumpa y lain. Jalan-jalan-jalan-jalan-jalan-jalan-jalan......

hahahahhahahaha.............
dia y nk bergambar okeh!!!

dia tergedik2 minta tolong, mak menakan kejam amik gambar dulu br tolong dia.... mana lagi nk dapat mak menakan tahap tu?

Mak beli 4 bilah pisau kat situ. Time bayar aku bawak mak, Farah, Sara keluar dulu. Then bawak Sara beli karipap n aiskrim. Selama beratur tu, mulut sikenit tu meratuih (membebel) nak aiskrim... x menyempat betul budak manja ni..... Kejap2 x larat jalan, dia suruh dukung, kejap2 aku sakit pinggang, aku suruh dia berdiri sendiri. Tapi mulut dia tetap x letih. Kami juga jumpa cousin a.k.a anak menakan kesayangan mak masa aku hantar mak p rest kat kerusi tepi toilet sementara tunggu aku beli karipap tu. Kesian sis4, dia ada pilih barang, tapi x sanggup nk beratur membayar, dia tinggal je, padahal sis2 n sis3 tgh beratur kat kaunter 19. Dia dapat call aku kejap, tapi x sempat dengar information kaunter kakak2 dia tengah beratur. Xpe la, itu maknanya nak kena datang lagi.
Qashif, Farah, Sara
Test kerusi, mana paling best?????

'Qashif jangan la kacau!!!!'

haaaaa.. baru blh posing!


Then makan kat KFC, sebelum berpecah balik. Aku n sis2 balik dulu bawak Qaseh, sementara sis3 n 4 ke baby fair. Qashif adalah x berenggang ngan mami n abah dia, kita biarkan dia ikut. Masa nak balik tu, kami sempat tgk live dance performance dari staff restoran burger kat situ. Lagu Macarena. kami tunggu sampai abes, lepas tepuk tangan, trs blah.

Balik tu, kami stret, tapi adik2 aku singgah beli cendol bakar kuala selangor yang sangat terkenal. Diorg nk pergi sebab nk drive thru. Blh? Then review nya ialah : it is a decent cendol. X leh lawan cendol kat tepi maybank Kajang, apatah lagi cendol kat Bertam hala ke Din Ikan Bakar. Kelainan adalah drive-thru fascility je kot. Diorg x lama pun kat baby fair tu, sebab x ada apa sangat, so kami sampai rumah dalam jarak masa lebih kurang setengah jam saja.

Cendol Bakar... biasa & ada pulut

Malamnya, masak nasik je, habiskan lauk semalam. Besan mak pun datang beramah mesra mlm tu. Makan malam di situ gak. Kelakarnya, Qashif bila kena marah ngan BIL1, terus jalan keluar rumah n start nanges bila dia dah sampai ke tepi pagar. So cute!!!

Bro3 n SIL3 pun datang ke rumah untuk dinner sama2 mlm tu sebab kami confirm x pergi ke rumah dia di Sentul. Malas nk pack n unpack. Sis2 juga akan cuma packing barang nk ke hotel, lelain tinggal disana sebab akan return ke situ gak lepas budak2 lari.

sambung nanti la...............


2 comments:

Daddy Ziyyad said...

saya pernah sesat dlm langkawi..hahaha..tapi sesat kejap aja la....

saya kalau naik CH ikut jalan lama ( Tapah), mmg sure muntah..bukan setakat loya pening, tapi muntah. Syukur ke hadrat Ilahi sebab ada jalan baru Sg Pulai tu..hahahah

zonaku said...

DZ, syukur sy blh syer tshirt tu... hehehe

memula dulu masa turun ikut situ tahun 2005 kot, memang seram. Rasa cam nk brek sepanjang masa.

Followers