About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Tuesday, March 5, 2013

Petua orang lama

Kat rumah ni... rakyat jelata kami bila kurang sihat, ubat doktor mesti dibantu oleh amalan dan petua tradisional.

Contohnya :

Demam : mandi air ramasan daun bunga raya ataupun daun rambutan.
Akibat : bila nak masuk bilik mandi saja, nangis. Bila pegang ja baldi kat tepi tu, dah mengggelupur peluk kita even dia dah basah. Kita pun akan basah.

Contoh lagi :

Runny nose : sapu kunyit kat hidung supaya kering hingus.
Akibat :

Biasanya guna kunyit hidup, tapi since x ada ubi kali ni, kita bancuh je la serbuk kunyit tu

dan dia mmg redha je la... serah hidung tanpa paksaan pun....

:)

6 comments:

Erina Asmawani said...

Oh..boleh try nanti kat Aqil. Petua orang lama ni kekadang memang mujarab.Hohoho..comey je idung kuning :D

Wak Gelas™ said...

muger2 cepat semboh tuu..uHHUu

HEMY said...

ohh..boleh eh..aku pn nk try

arianna adrizal said...

hahahaha yeke bole guna kunyit. haruslah try bila nk desperado nnti.

zonaku said...

mmg bkesan kalau kunyit hidup... kalau kunyit serbuk tu, x ok pun..

sila try ye...

Nastyna said...

hahaha redha jer la yer hidung kuning2. selalu petua orang tua ni mmg menjadi.

Followers