About Me

My photo
Man is a model exposed to the view of different artists; everyone see it from some point of view, NOT from every point....

Monday, June 29, 2009

M.A.A.F

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. "Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut.

"Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya. Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut.

Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan. Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, di mana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.

Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.

Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini. Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal"

Sahabat adalah permata yang sukar dicari. Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu ke arah kejayaan.. Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan sentiasa membuka hatinya kepada kita


"Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati anda."

8 comments:

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

its easy to forgive but not to forget.

entri ko buat aku berfikir. mo marah, tapi paku x de kat umah nii..adehh dehhh

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

eh eh.. 1st laa...

theconfused said...

xbek woooo bg rosak dinding rumah, nak2 plak umah sewaaaa... keh3

John Iverson said...

Cerita yg menginsafkan... kawal kemarahan dengan mengingati Allah...
Erm... no lah... kamu x buat salah ngan sy la... buat apa nk mintak maafkan? erm... nnt sy nk buat trip, kamu nk ikut x?

Jard The Great said...

hehe.. john ajak kita trip.. JOM!!! ilangkan seme keresahan di hati

HEMY said...

ok..forgiven..not forgotten...kat mana trip wehhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Shifu67 said...

aduiiii... siapa yg ketuk paku ni... apasal?.... hehehe

zonaku said...

Hazerin:
hehehehe...sesekali n3 ilmiah..

hazerin lagi:
congrats.. tp xder adiah la...

cikKompius:
betul3

john:
kadang² kita x perasan kita mengguris perasaan org lain. trip ke mana????????

jard:
JOM!!!!!.. errrr.. tp kemana n bila?

HEMY:
heheheee.. jadual dah kosong ker????


shifu67:
sesekali beri peringatan pd diri sdr n org keliling kita...

Followers